öppnas i ett nytt fönster
UPDATE 16 april 2024

Apple Developer Academy öppnar på Bali

Indonesien välkomnar den fjärde akademin i landet samtidigt som Apple fördjupar sin satsning på studenter och blivande utvecklare
Nio studerande vid Apple Developer Academy i en klassrumsmiljö.
Apple utökar sin satsning på Indonesien och skapar fler möjligheter för utvecklare, studenter och entreprenörer som siktar på karriärer inom den växande ekonomin kring iOS-appar i regionen.
Idag meddelade Apple att man kommer att öppna Indonesiens fjärde Apple Developer Academy på Bali, i en utökad satsning på att skapa fler möjligheter för utvecklare, studenter och entreprenörer som siktar på karriärer inom den växande ekonomin kring iOS-appar i regionen.
Sedan Indonesiens första Apple Developer Academy startade i Jakarta 2018 har Apple öppnat akademier i Surabaya och Batam. Fler än 2 000 blivande utvecklare har utexaminerats. Som en fingervisning om akademins betydelse har 90 procent av dem gått vidare till anställningar inom utbildning, e-handel, transport, hållbarhet och andra viktiga sektorer.
”Vi har sett många gånger att en bit kod kan förändra världen – och i Indonesien investerar vi i kreativitet och kompetens hos människor som är fast beslutna att bevisa det”, säger Apples vd Tim Cook. ”Det är spännande med den växande utvecklargemenskapen i Indonesien. Vi ser fram emot att investera i ännu fler programmerares framtid med vår fjärde akademi i landet.”
Akademin är ett nio månader långt program som täcker programmeringens grunder och dessutom design, marknadsföring, projektledning med mera. Studenterna utrustas med alla färdigheter de behöver för att bli entreprenörer och utvecklare i världsklass. För att uppmuntra till kulturellt utbyte kommer Bali-akademin att ta emot ansökningar inte bara från Indonesien utan från hela världen, oavsett utbildningsbakgrund eller programmeringserfarenhet. 
Akademierna i Indonesien har välkomnat studenter från en mängd olika personliga och professionella bakgrunder. Hittills har man tagit emot studenter mellan 18 och 50 års ålder från fler än 90 städer i Indonesien. Var och en har haft unika idéer och livserfarenheter som de har tagit med sig in i sina appar och affärsplaner.
Porträttbild av Mary Santoso, före detta student vid Apple Developer Academy i Indonesien.
Mary Santoso, grundaren av WonderJack, började på Apple Developer Academy i Indonesien 2022 vid 38 års ålder.
Mary Santoso, som började på akademin 2022 vid 38 års ålder, grundade sedan WonderJack, ett iPad-spel inom neurodiversitet som tränar exekutiv funktion och tankeprocesser hos barn. Appen är inspirerad av Marys erfarenheter av egna familjemedlemmar med dyslexi. Den har ett lugnande ljudspår och levereras med fysiska kort och föremål som möjliggör en stressfri lärandemiljö för barn där de kan använda alla sinnen. Teamet samarbetar nu med olika skolor, bland annat en inkluderande skola i Surabaya, för att studera och utvärdera appens effekter.
”Jag var hemmafru och mamma”, berättar Santoso. ”Apple Developer Academy hjälpte mig att vidareutvecklas och fokusera på mitt mål: att hjälpa barn med inlärningssvårigheter som liknade min dotters. Där hittade jag en grupp studenter från olika bakgrunder som kände lika starkt som jag för pedagogik och inkludering. Våra mentorers vägledning hjälpte oss att finslipa vår problemlösningsförmåga och gav oss verktygen att bygga WonderJack, en app som syftar till att frigöra alla barns potential.”
Akademins kursplan avspeglar Apples CBL-metodik (Challenge Based Learning), som uppmuntrar studenterna att tackla såväl personliga utmaningar som utmaningar i samhället och globalt med inkluderande programmering som gör världen lite bättre.
Graciela Gabrielle, Jessi Febria och Yafonia Hutabarat är före detta studenter som sammanstrålade på Jakarta-akademin för att bygga Indonesiens första app för inomhusnavigering, som blinda och personer med nedsatt syn kan använda för att röra sig fritt och självständigt. Appen heter PetaNetra och använder förstärkt verklighet för att visa den säkraste och snabbaste vägen framåt med väggar, golvmönster och annat i beaktande. Teamet har samarbeten på plats med Jakartas bibliotek och andra tunga institutioner om att kartlägga deras utrymmen och förbättra appens funktioner.
Porträttbilder av Jessi Febria, Graciela Gabrielle och Yafonia Hubarat som grundade PetaNetra.
Från vänster till höger: Jessi Febria, Graciela Gabrielle och Yafonia Hutabarat, före detta studenter vid Apple Developer Academy som har byggt PetaNetra, Indonesiens första app för inomhusnavigering, som blinda och personer med nedsatt syn kan använda för att röra sig självständigt.
”Det var verkligen fantastiskt att hitta så uppmuntrande och engagerade medarbetare vid akademin”, säger Gabrielle, PetaNetras vd och en av grundarna. Hennes föräldrar har nedsatt syn. ”Som tre kvinnliga grundare brinner vi för att kunna påverka samhället med vårt arbete. Det gav oss inspirationen att skapa PetaNetra, en gåva till mina föräldrar och fyra miljoner människor med nedsatt syn i Indonesien.”
I Sydostasien finns det hundratusentals utvecklare som ligger bakom fler än 90 000 appar i App Store. Förutom att starta egna företag i Indonesien har många före detta studenter också börjat jobba på etablerade företag i hela regionen, där de bidrar till utveckling av appar och digitala produkter med hjälp av allt de lärt sig vid akademin.
Porträttbilder av Rais Mohammed Najib och Denis Wibisono från Bank Mandiri.
Från vänster till höger: Rais Mohammed Najib och Denis Wibisono, före detta studenter vid Apple Developer Academy, leder iOS-utvecklingen vid Bank Mandiri, Indonesiens största bank.
Rais Mohammed Najib och Denis Wibisono är före detta studenter som nu leder iOS-utvecklingen vid Bank Mandiri, Indonesiens största bank. De flyttar fram gränserna i sitt arbete för att säkerställa en smidig marknadsledande mobil bankupplevelse för miljoner indonesier. Nästan 40 procent av bankens iOS-utvecklingsteam har gått på akademin.
”Min tid vid akademin stärkte verkligen mitt intresse för att utveckla iOS-appar”, säger Wibisono. ”Jag skulle säga att erfarenheten inte bara gav mig avancerad programmeringsskicklighet utan också träning i kritiskt tänkande, två saker som är nödvändiga för teknikproffs.”
Före detta studenter kan också delta i andra utbildningsprogram som hålls av Apple, till exempel Apple Developer Center i Singapore och Apple Entrepreneur Camp, där de får ytterligare mentorskap, inspiration och insikter från experter och ingenjörer på Apple.
Den första Apple Developer Academy öppnades i Brasilien och sedan dess har programmet utökats till fler platser i världen, bland annat Sydkorea, Indonesien, Saudiarabien, Italien och USA.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48