Apple har precis lanserat nya modeller av Macbook Air med systemkretsen M3. Det är inte företagets första M3-bestyckade maskiner, då det redan i höstas lanserade en uppdaterad Imac och en ny instegsmodell av 14-tums Macbook Pro med kretsen.

Nu har de första testresultaten för nya Macbook Air börjat komma, och visar att det är stor skillnad mellan Air och Pro, precis som i förra generationen. Youtube-kanalen Max Tech har publicerat tester som visar att 14-tums Macbook Pro med M3 är uppåt 35 procent snabbare än 15-tumsmodellen av Macbook Air med M3.

I korta tester som Geekbench är skillnaden inte stor, men i 3D Mark Wildlife Extreme Stress Test får Pro-modellen 7 933 poäng, mot 5 916 poäng för Air. Under konstant maximal belastning ökad M3-kretsens CPU-temperatur till hela 114 °C, med 102,9 °C i GPU:n. Aluminiumchassit når samtidigt 46 °C.

Macbook Air med M2 hade ännu sämre ihållande prestanda jämfört med 13-tums Macbook Pro, med 88 procent bättre resultat i samma 3D Mark-test. Temperaturen i M2-kretsen gick inte heller riktigt lika högt. Men att M3 är effektivare visar ändå resultaten tydligt: M2 landade på drygt 3 600 poäng, och M3 är alltså 60 procent snabbare i det testet.