Den sista oktober avtäckte Apple en ny upplaga Macbook Pro tillsammans med nya systemkretsar i M3-familjen. I vanlig ordning parades instegspriserna för de nya datorerna med förhållandevis försiktiga mängder lagring och primärminne. För 14-tumsversionen i grundutförande betyder det 8 GB primärminne till en prislapp om 24 000 kronor – ett val som kritiserats som snålt på mer än ett vis.

Apple: "M3 äntrar Macbook Pro – dags att överge Intel"

Kritiken inkluderar jämförelser med Windows-baserade alternativ, där motsvarande prislapp ofta innebär 16 GB eller mer. Det är Apple däremot inte eniga om och i en intervju med Youtube-profilen Lin Yi (via Techspot) menar marknadschefen Bob Borcher att 8 GB i en M3-baserad Macbook Pro troligen är likartat det dubbla i andra system.

Andemeningen är att användare inte ska stirra sig blinda på specifikationerna, eftersom Macbook och Mac OS nyttjar den tillgängliga minnesmängden mer effektivt. Borcher menar att det inte finns någon större anledning att oroa sig över risken att den lägre minnesmängden agerar flaskhals.

Exakt vad som gör det möjligt för Macbook Pro att nyttja minnesmängden så pass mer effektivt är inte lika tydligt. Det är möjligt att Borcher syftar på konceptet Unified Memory, som är Apple-språk för att både processor och grafikdel delar på samma primärminnespott. En annan möjlighet är nya funktionen "Dynamic Caching". Den är visserligen inte direkt kopplad till primärminnet, men optimerar det cacheminne som återfinns i själva systemkretsen, vilket Apple sagt ska ta betydligt bättre vara på prestanda i allmänhet.

Är 8 GB tillräckligt, eller är det för snålt?