Med höstens Iphone-evenemang avklarat rör sig Apple nu vidare till vad som sannolikt blir bolagets sista stora lansering för året. Den här gången anspelar de på kommande högtider med namnet "Scary Fast", en ledtråd som spås betyda att det är både ansiktslyft för Mac och färska systemkretsar på gång.

För det sistnämda väntas Apple kliva från M2 till M3 – ett kliv som prestandamässigt spås bli betydligt större än skiftet från första till andra generationen. Enligt flera analytiker, däribland Bloombergs Mark Gurman, handlar det om en trio beståendes av M3, M3 Pro och slutligen M3 Max. Samtliga uppges tillverkas på TSMC:s 3-nanometersnod, det vill säga samma tillverkningsteknik som används till färska systemkretsen A17 Pro i Iphone 15 Pro-familjen.

Fokus baserat på både Apples ledtrådar och den alltjämt malande rykteskvarnen är att M3-familjen blir både betydligt snabbare och mer energieffektiv. De nya systemkretsarna spekuleras ta plats i Macbook Pro på 14 och 16 tum, potentiellt tillsammans med nya skärmar baserade på Mini LED-teknik. Utöver bärbart är det möjligt att Imac får ett lyft, en serie som inte uppdaterats sedan våren år 2021.

Kärnantal: M2 och M3

Systemkrets

M3 Max

M2 Max

M3 Pro

M2 Pro

M3

M2

Processorkärnor

16 st (12 + 4)

12 st. (8 + 4)

12 st. (8 + 4)

12 st. (8 + 4)

8 st. (4 + 4)

8 st. (4 + 4)

Grafikkärnor

40 st.

38 st.

20 st.

19 st.

10 st.

10 st.

*Siffrorna för M3 är inte officiellt bekräftade.

Basmodellen M3 väntas stanna på samma konfiguration som M2, med 8 processorkärnor varav 4 prestandaorienterade och 4 energieffektiva, sällskapat av 10 grafikkärnor. För M3 Pro och Max spås det bli några fler i vardera kategori. Den Max-märkta varianten är fortsatt flaggskepp och väntas bli en 16-kärnig historia på processorsidan, med ett lyft från 38 till 40 grafikkärnor i fullfjädrat utförande. Utöver fler kärnor väntas även stöd för mer primärminne, vilket kan bli särskilt relevant för uppdaterade Imac-modeller.

Fortsatt övergång till USB Type-C

Utöver systemkretsar och Mac-uppdateringar är det möjligt att Apple presenterar fler tillbehör med USB Type-C. Sedan skiftet med Iphone 15 har Apple redan presenterat både hörlurar och pennor med kontaktdonet, något som väntas sprida sig till datortillbehör som Apples egna möss och tangentbord.

Evenemanget direktsänds på Apples webbsida och på Youtube. Startskottet går klockan 01:00 svensk tid, det vill säga under natten mot tisdagen den 31 oktober. För den som är nattuggla kommer SweClockers i vanlig ordning bevaka och rapportera om nyheterna i realtid.