Skip to main content

Jag har recenserat en bärbar speldator. Varför? För att Dell hörde av sig och frågade om jag var intresserad av att testa deras senaste Alienware X17 R2, samt min son som är 8 år älskar datorer och spel.

Så hur har jag då lagt upp denna recension och vem är den för? Kanske är den inte för dig som är ute efter varje tekniska detalj, men för dig som är ute att veta mer generellt om datorn och kanske skall köpa en speldator till din son eller dotter. Jag har testat datorns prestanda i flera olika spel, jag har även lagt lite extra fokus på skärmen, designen, användarvänligheten och tangentbordet.

Och till nästa gång vi skall recensera en avancerad speldator så har jag goda nyheter. Vi kommer få utökning på Nördigt.se av en kille som heter Daniel som kan allt om spel och PC-datorer.

Design

Men låt oss nu komma igång med recensionen. Designen på Alienware X17 R2 är mer eller mindre identisk med förra årets modell. Jag personligen tycker datorn ser ut som ett rymdskepp, men min son tycker det är det ballaste han har sett med alla lampor som blinkar i olika färger. Ok, lite tufft kanske jag också tycker det är. Något som dock saknas från förra årets modell var trackpaden som också den lyste upp i massa olika färger, vilket min son var snabb att peka ut för mig. Men själva trackpaden känns fortfarande premium och har ett väldigt tillfredställande klickande.

Tangentbordet på den modell som jag har är inte den mekaniska versionen, men finns som tillval. Jag önskar dock att det fanns som standard, för jag gillar inte de här tangenterna alls. De känns grötiga att trycka på. ”Grötiga”? Ja, det känns som om att tangenterna är mjuka och inte alls så responsiva som jag vill att ett tangentbord är – speciellt när jag spelar spel.

Precis som med nästan allt annat på datorn så har tangenterna en bakgrundsbelysning i massa olika färger. Men de har dock skippat att lysa upp de sekundära knapparna. Varför?! Och det finns inte heller något numeriskt tangentbord, vilket jag föredrar att inte ha – men jag vet att flera av er vill ha ett numeriskt tangentbord, så vill i alla fall informera att det saknas på Alienware X17 R2. Men är det så att du verkligen vill ha denna dator, och ett numeriskt tangentbord, då går det ju faktiskt att köpa billiga externa numeriska tangentbord.

Portar

På baksidan av datorn finner vi en bunt med olika portar. 2 USB 3.2 Gen 1-portar med PowerShare. Vad Power Share betyder är att du kan koppla in saker till datorn och ladda dem, även om datorn är avstängd.

Vi finner också 1 USB 3.2 Gen 2 Type-C®-port med DisplayPort™ och strömförsörjning, 1 Thunderbolt™ 4-port med strömförsörjning. Även om du kan ladda datorn med Thunderbolt så är det inget jag rekommenderar då prestandan på datorn går ner en aning om du gör det. Så använd istället laddarsladden som ni får med till datorn.

1 universalkontakt för ljud, 1 HDMI 2.1-port, vilket betyder att den klarar av att skicka ut 4K i 120 Hz. 1 Mini DisplayPort™ 1.4, 1 RJ45 Ethernet-port och till sist 1 nätadapteringång.

På sidan av datorn finner vi strömporten och hörlursuttaget.

Jag hade gärna sett att man på ovansidan av datorn, precis ovanför portarna, hade markerat vilka portar som sitter var. Nu måste du vända datorn för att se vilka portar som sitter vart. Jag hade också gärna sett att någon USB-C i alla fall hade suttit på sidan av datorn.

Batteri

Batteritiden på datorn är ganska bra, så länge du inte spelar på datorn. Du får ca 5 timmar och 30 minuter om du streamar HD-filmer. 7 timmar av lättare användning, exempelvis surfa på webben. Och du laddar upp datorn från 0 till 100 på 1 timme och 45 minuter. Men som jag sa i början, du skall inte spela med datorn om den inte är kopplad till strömuttaget. Batteriet håller ca 1 timme om du spelar något lite mer grafiskt krävande spel – samt prestandan går ner.

Ljud

Högtalarna i Alienware X17 R2 klarar av att pumpa ut ljud i en väldigt hög volym. Men tyvärr låter ljudet inte så speciellt bra. Jag hade önskat att det fanns en tyngre bas som hade balanserat ut ljudet. Nu känns det nästan som om att högtalarna är spräckta och ger ett vibrerande ljud, även vid vissa notifikationer. Men om vi skall vara ärliga, vem använder egentligen en speldator utan hörlurar? Läs gärna min recension av Steelseries Arctis 7+.

Webbkameran

Efter Covid trodde jag att vi skulle få kameror med bättre kvalitet i våra datorer, men tyvärr är kameran i Alienware X17 R2 ganska mellanmjölk. Inte dålig, men inte heller speciellt fantastisk. Men jag gillar att den har stöd för Windows Hello IR, vilket gör att datorn känner igen ditt ansikte och loggar in dig p datorn utan att du behöver skriva något lösenord.

Geekbench och 3DMark

Ok, har man en sida som heter nördigt.se så måste man ju så klart genomföra en Geekbench när man recenserar en speldator. Min version av Alienware X17 R2 fick väldigt bra resultat. 1613 på Single-Core, och 12174 på Multi-Core.

3DMark visar också bra resultat, 13525.

Skärmen

Jag önskar jag hade verktyg för att kunna ge er lite siffror om hur bra skärmen är. Men jag skall försöka beskriva i text istället. Skärmen är bra. Räcker det? Inte? Hm, låt mig utveckla. Jag tycker att skärmen är skarp, den har bra färger (kanske lite för matt i min smak), du kan se skärmen bra i olika vinklar och uppdateringsfrekvensen är fantastisk. Något jag inte gillade var light bleed skärmen. När du startar upp datorn för första gången så ser du det väldigt tydligt i ena hörnen av skärmen, i alla fall på min. Du märker det inte lika mycket när du spelar spel – men du kan absolut se det. Jag störde mig på det extra mycket när jag såg på film.

Pris

Just denna version jag har kostar 39 990 kr. Startpriset ligger på 24 990 kr och den maxade versionen kostar 56 290 kr. Alla versioner tycker jag är dyra, men så gjorde jag lite research på vad andra likvärdiga datorer kostar, och märkte ganska snabbt att det inte är någon större skillnad på priset bland konkurenterna.

Tekniska specifikationer

  • Processor
    Intel® Core™ i7 12700H (14 kärnor/20 trådar, 24 MB L3-cacheminne, upp till 4,7 GHz som högsta turbofrekvens)
  • Grafikkort
    NVIDIA® GeForce RTX™ 3080Ti, 16 GB GDDR6
  • Minne
    32 GB, 2 × 16 GB, DDR5-minne, 4 800 MHz, dubbla kanaler
  • Hårddisk
    1 TB M.2 PCIe NVMe SSD-hårddisk
  • Bildskärm
    17,3 tum, FHD 1 920 × 1 080, 360 Hz, utan pekfunktion, 1 ms, Advanced Optimus, ComfortView Plus, NVIDIA G-SYNC
  • Portar
    2 USB 3.2 Gen 1-portar med PowerShare
    1 USB 3.2 Gen 2 Type-C®-port med DisplayPort™ och strömförsörjning
    1 Thunderbolt™ 4-port med strömförsörjning
    1 universalkontakt för ljud
    1 HDMI 2.1-port
    1 Mini DisplayPort™ 1.4
    1 RJ45 Ethernet-port
    1 nätadapteringång
  • Kortplatser
    1 microSD-kortplats
  • Kamera
    Alienware-kamera med HD-upplösning (1 280 × 720) med dubbla mikrofoner och stöd för Windows Hello IR
  • Ljud och högtalare
    Stereohögtalare, stereo-tweeter 2 W × 2 och stereo-woofer 2 W × 2 = 8 W totalt

Betyg 3.5/5

Alienware X17 R2 är en bra speldator som också ser bra ut. Den har inga problem att driva de flesta av dagens grafik-tunga spel. Det jag hade önskat var en bättre webbkamera, att standardtangentbordet var mekaniskt och att inte skärmen hade så mycket light bleed.

Kommentera