+
Läs artiklar före alla andra
Kommentera före alla andra
Annonsfritt
Ingen bindningstid
ingår också!
Välj period
Ju längre period, desto bättre pris. Du bestämmer!
Välj hur du vill betala
Du kan alltid betala med Apple Pay, Google Pay, Visa, Mastercard och Amex.
Med engångsköp kan du även använda Swish och Klarna.

8 idag 10 igår Välkommen till Feber Skaffa Feber+ Ny trailer för Horizon: An American Saga
42.3°
0
Ny trailer för Bad Boys: Ride or Die
29.4°
0
BMW XM inslagen i sammet
27.4°
0
TikTokare stämmer USA:s regering
29.9°
0
Cillian Murphy spelar Jim i 28 Years Later
45.1°
0
Norrlandsfiskare vädjar till Landsbygdsministern
22.9°
0
YouTube blockerar
17.1°
0
Liberalerna vill inte ha anonyma politiska konton
48.3°
0
Temporär rubrik Temporär subrubrik
Årets Call of Duty-spel kommer till Game Pass Låter logiskt Tumnagel 37.2° 0 Nu blir det svårare att hitta mirakel Vatikanen skärper reglerna Tumnagel 38.0° 0 ChatGPT kan nu läsa filer från OneDrive Och Google Drive Tumnagel 36.6° 0 Total War: Star Wars sägs vara på gång Ja, det hade ju kunnat funka Tumnagel 40.6° 0 Raderade bilder dyker upp igen på iOS Efter 17.5-uppdateringen Tumnagel 34.5° 0 En trailer för Dead Cells-serien Foux du Fafa Tumnagel 37.4° 0 Tesla tar bort Steam-stödet Dock endast för nya ägare Tumnagel 35.7° 0 Cillian Murphy spelar Jim i 28 Years Later Gott Tumnagel 45.1° 0 Stridsvagnar i Ukrainakriget Öst möter väst Tumnagel 38.3° 0 Norrlandsfiskare vädjar till Landsbygdsministern "Fisken är borta" Tumnagel 22.9° 0 Mac Studio är en fantasilös men fantastisk låda Vi har testat den med nya Studio Display Mac Studio är en fantasilös men fantastisk låda Den här artikeln publiceras om -1143332 minuter.
Med Feber+ får du läsa den redan nu!
Från 25 kr/månad
Skaffa Feber+
Så var den då äntligen här, datorn från Apple som får plats på skrivbordet utan att vara kopplad till en skärm eller kostar 100 miljarder. För i dessa tider när allt handlar om M1-datorer från Apple har man lite glömt bort Mac Pro och hur sjukt dyr den är. Maskinen börjar i dag på 72.000 kronor och då får man en åttakärnig Intel Xeon W-processor, ett Radeon Pro W5500X med 8 GB minne, 32 GB DDR4-minne och 512 GB SSD. Känner man för att fylla sin Mac Pro med allt gött så snackar vi en prislapp på runt 650.000 kronor. Säkert värt det för någon, men knappast för någon större massa.

Fyller ett glapp i Apples erbjudande


Under Mac Pro har det länge saknats något från Apple. Visst har paniklösningen iMac Pro eller en tjock MacBook Pro varit en ok lösning för många, men knappast ultimat för alla. Men nu finns den alltså och har fått namnet Mac Studio. Antingen kan du köra den till vilken skärm du vill eller tillsammans med Apples nya Studio Display (eller så klart med deras Pro Display XDR om du känner dig rik).
Lådan ser ut som en utdragen Mac mini och designen är verkligen formidabelt fantasilös. Det märks att Jony Ive har lämnat bygget, för det här skulle inte ha tillåtits under hans dagar. Det är liksom dags för Mac mini att få en roligare design som ska hålla de närmsta 10 åren, inte att ytterligare en maskin ska presenteras som ser ut som en modifierad Mac mini. Extra underligt är det med den tråkiga designen om man tänker sig att den här faktiskt ska stå på skrivbordet. Superöverdesignade Mac Pro ska ju egentligen inte stå på skrivbordet utan ställas undan. Apple har helt enkelt missat en ypperlig chans att leverera magisk industridesign och det gör lite ont i mitt hjärta. Men formen på datorn ska ju inte spela så stor roll, och det går ju utmärkt att gömma den här om man vill och inte vill koppla in och ur saker hela tiden. Vill man däremot vara lite interaktiv med den så får den utan problem plats på det mest stökiga skrivbordet som finns och det finns ingångar både fram och bak vilket är härligt. Jag har testat varianten med M1 Max och den har två USB-C-portar på framsidan tillsammans med en SD-kortläsare. Om du slangar upp pengarna för en M1 Ultra får du istället för USB-C två stycken Thunderbolt 4-portar på framsidan. På baksidan hittar vi fyra Thunderbolt 4-portar oavsett chip, en ethernetport (10 Gb), två USB-A-portar, en HDMI-port, en ljudin/utgång och så strömkabel. Typ allt man behöver och jag är tacksam att Apple tok sitt förnuft till fånga och inte hoppade över USB-A-portarna. Lådan är som sagt samma storlek räknat till bordsyta som en Mac mini, men betydligt högre med sina 9,5 centimeter jämfört med en Mac mini som mäter in på 3,6 centimeter. En lite udda detalj på framsidan är att lampan som berättar att datorn är på är betydligt större än den på Mac mini. På baksidan är Mac Studio inte svart som Mac mini och strömkontakten har bytt sida, men annars är det mesta i samma stil och ungefärlig placering.

Fläkten snurrar jämnt - varför?


Skillnaden är att utblåset för fläkten är betydligt större på Studio. Luften kommer in i botten på enheten och en underlig sak är att fläkten alltid snurrar. En av mina favoritsaker med M1-serienn är tystnaden, att maskinen inte låter om man inte stressar den otroligt mycket. Varför Apple har valt att låta fläkten snurra även om datorn är omstartad och inte använd med en processortemperatur på 30-35 grader är underligt. Man måste verkligen anstränga sig för att höra ljudet av fläkten, men som sagt - är man van vid total tystnad så märks det.
Jag har testat varianten med M1 Max med 10/32 kärnor med 64 GB ram och 2 TB lagring. Den billigaste versionen av Mac Studio kostar 25.495 kronor, den version jag har testat ligger på 40.495 kronor och maxar man till det fetaste chipet och 128 GB minne men lugnar sig med lagringsminne så hamnar man snabbt nära 80.000 kronor. Med 8 TB minne bryter man 100.000 kronorsgränsen.

Behöver du verkligen en Mac Studio?


Värt det? Ja, och nej. Det beror på, så klart. M1-chipet är lika snabbt på single core-saker som en M1 Ultra så till vardags är skillnaden knappt märkbar mellan en Mac mini med 16 GB ram och en Mac Studio med M1 Max och 64 GB ram. Och en Mac mini kostar en fjärdedel så mycket. Så har du inte behovet av en massa kraft kommer inte Mac Studio göra dig lyckligare.
Använder du däremot grafiktunga applikationer så börjar vi snacka. Och vill du ha mer minne, Mac mini har ju maximalt 16 RB ram vilket är ok till vardags men det tar slut när man hetsar den. Största anledningen att köpa en instegsversion av Mac Studio är alltså mer grafik och mer ram-minne. Gör du riktigt tunga saker så vill du ha en massa ram och då måste du köra en M1 Ultra. Billigaste M1 Ultra med maximalt med minne (128 GB ram) går loss på 60.495 kronor, många gånger mer än en Mac mini men under halva priset (drygt) mot vad en Mac Pro med samma prestanda.Men varför håller jag på och jämför den här datorn så mycket? Jo, för att en anledning att köpa en MacBook Pro 14 eller 16" kan faktiskt vara för att man vill ha storleken på skärmen eller portarna. Det blir dyrt, men det är något som man inte kan få i en MacBok Pro 13". Med Mac Studio gäller inte det, en Mac mini må sakna en SD-kort-läsare men att ha en sån inkopplad på en stationär dator är inget problem. På en bärbar är en dongel värdelöst, på skrivbordet ok. Ur den synvinkeln så bidrar Mac Studio med mer kräm men framförallt mer minne. Men inte så mycket mer än så. Vilket är helt ok, det är vad det är liksom. Nackdelen jämfört med en Mac Pro, eller vilken PC som helst, är att det är vad det är. Glöm att byta ut hårddisken, glöm att byta CPU och glöm framförallt att fylla på med mer ram-minne. Jag köper det helt och hållet att det är så, och M1-chipets fördel är någonstans att allt är på samma kaka och att det liksom inte ska gå att byta ut, men det är också något du köper in dig på. Man bör vara medveten om det.

Studio Display är grym, frågan är varför inte alla skärmar är så här


Studio Display är förenklat en skärm från en iMac 27-tum utan dator. Nästan utan en dator. Skärmen har faktiskt ett A13-chip i sig vilket är en föregångare till M1 så i teorin skulle man kanske kunna köra macOS på den här skärmen, utan dator. Det hade nog också gått helt ok till och med. Men A13 finns där för att hantera webbkamera och ljud och sånt, och Apple har nog helt enkelt tänkt att det blir enklare att slänga in ett något äldre chip på hyllan än att börja skapa nya chip för de funktionerna. Men det är så klart lite overkill. I teorin hade man nog kunnat köra iOS på skärmen också, men det går inte. Har man inte kopplat in något är det svart.
Det ironiska i det här är att Studio Display utan datamaskin är mer än dubbelt så tjock som iMac 24. Skärmen är på 27 tum, upplösningen är på 5120x2880 pixlar och ljusstyrkan är på 600 nits, upp från 500 på iMac-skärmen. Och det är, utan att vara en kännare med mätapparatur, en riktigt bra display. Dessutom gediget byggt och med bra extrafunktioner. De är om man kopplar in datorn med Thunderbolt att man får ljud och webbkamera i skärmen. Kör man en bärbar dator så levererar skärmen dessutom 96W med ström vilket är riktigt trevligt och borgar för ett rent och snyggt skrivbord. På baksidan hittar vi förutom Thunderbolt 4-porten tre USB-C-portar att stoppa in saker i, också bra om du kör bärbar dator och behöver koppla in vissa tillbehör eller om du kör en stationär så får du några portar till.

Bra webbkamera, fantastiskt ljud


Webbkameran är hämtad från en iPad och har Center stage vilket är bra. Men förvänta dig en helt ok bild och inte en magisk för den är bra men inte något extra. Ljudet däremot är riktigt bra. Sex högtalare gör verkligen sitt jobb och levererar även rumsligt ljud och Dolby Atmos vilket ju är lysande om du jobbar med sånt eller helt enkelt bara vill njuta av det. Det låter helt enkelt väldigt bra. Mikrofoner finns det tre stycken av och de levererar också. Mer än väl faktiskt. De du kör videokonferens med kommer att tacka dig, men de ska vara tillräckligt bra för att spela in musik med. Jag har hört lite demoinspelningar som faktiskt förvånar i kvalitet, även om det liksom inte är syftet med en skärm så är det en trevlig bonus att det finns bra ljud både ut och in.
Det som saknas på den här är helt klart 120 Hz. Kanske inte så mycket för att det är en dealbreaker i dag, men i framtiden. Studio Display kostar ändå 19.995 kronor vilket är en slant och den har förutsättningar att tjäna dig väl i 5-10 år framåt och med den tidshorisonten hade det varit härligt med 120 Hz.

Kostar som en iMac


20 lax för en skärm är mycket pengar, speciellt när en iMac 24 kostar mindre inklusive skärmen. Men man får trevliga godsaker till den, den är ypperlig att använda och ser otroligt stilig ut. Jag önskar dock att Apple skulle ha släppt två versioner, en med ljud och webbkamera och allt och en som bara va skärmen och som kostade några tusenlappar mindre. För många kommer att köpa dessa och aldrig någonsin använda de inbyggda prylarna.
På tal om tusenlappar. Med skärmen kommer ett ställ som är samma ställ som kommer med iMac 24. Det går att vinkla, men inte höja och sänka vilket är katastrof på en skärm i den här prisklassen. Apple har så klart en lösning på det som så klart kostar pengar. 5000 svenska riksdaler till. Det är faktiskt helt orimligt, både att det inte är med som standardfunktion och vad de tar extra för lite avancerade gångjärn. Men de lär sälja. Vill man ha matt yta på skärmen så kostar det 4000 kronor extra. Med extra allt alltså 28.995 kronor.

Så, vad är domen? Köpa eller inte?


Som ni märker är det här inte mycket av djuplodande recension, det har vi helt enkelt inte hunnit med. Vi kan bara konstatera att om du har ett (uppdämt) behov av de här två produkterna har du säkert redan klickat på beställ-knappen. Resten av oss kan lugnt gå vidare i livet.
Mac Studio och Studio Display ger en konstig känsla av att vara självklara, nästan på ett tråkigt sätt. Och det är de produkterna som oftast är riktigt, riktigt bra i slutändan. Mac Studio levererar fantastisk prestanda i ett litet format till ett pris som absolut inte är för alla men som är riktigt rimligt, speciellt jämfört med Mac Pro. Frågan är om eller hur man kommer att sakna möjligheterna till att bygga ut och om sin dator. Min gissning är inte det minsta och de här datorerna lär hålla ett riktigt högt andrahandsvärde så det är inte pengar i sjön om du vill byta upp dig om något år eller två. Men min gissning är att du inte kommer att behöva det, köper du in dig på en Mac Studio med eller utan Studio Display kommer den att tjäna dig väl länge. Och skärmen är värd pengarna för vad den levererar, främst kanske för att upplevelsen med de två tillsammans blir så fantastiskt bra.
apple.com Mac, Feature, Mac studio, studio display Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till bildspel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Bild till artikel Annons från Tumnagel Annons Annons från Tumnagel Annons
40.0° 0 Roger Åberg Roger Åberg
tors. 17 mar 2022, 14:32
Senaste dygnet Rykte Årets Call of Duty-spel kommer till Game Pass Låter logiskt Det verkar som att Microsoft har bestämt sig för att släppa årets Call of Duty-spel direkt på Xbox Game Pass när det väl släpps senare i år. Enligt The Wall Street Journal har Microsofts chefer diskuterat detta länge, men nu är det bestämt. Att få Game Pass att växa är viktigt för Microsoft, så det känns ju ganska logiskt att släppa spelet där, eftersom spelserien är onekligen populär. Spelet förväntas få en stor avtäckning under Xbox Games Showcase den 9 juni, så antagligen får vi veta mer om Game Pass-planerna då. Tumnagel
37.2°
0
Nu blir det svårare att hitta mirakel Vatikanen skärper reglerna TT rapporterar om att Vatikanen nu har skärpt reglerna för att utreda övernaturliga händelser. De nya reglerna ska hjälpa biskopar att avgöra om påstådda mirakel är genuina gudomliga handlingar eller bedrägerier. De tidigare reglerna från 1978 anses nu vara föråldrade och riskfyllda, särskilt i en digital värld där fler kan försöka lura troende för ekonomisk vinning. Framöver ska kyrkan kunna dra sex olika slutsatser när de undersöker ett misstänkt mirakel, från att det är tillräckligt trovärdigt till att det är falskt. Biskopar måste ta hänsyn till faktorer som sekulär mentalitet och möjligheten att människor kan ljuga. Om händelsen bedöms som tillräckligt trovärdig, klassas den som "nihil obstat", vilket betyder att inget i händelsen strider mot den kristna tron och att katoliker fritt kan betrakta den som helig. Påve Franciskus har också uttryckt skepsis mot tvivelaktiga mirakel och betonar att ingen ska känna sig tvingad att tro på ett mirakel. Kyrkan ger därmed de troende friheten att själva välja. Nyligen undersökte Vatikanen en staty av jungfru Maria utanför Rom som sades kunna utföra mirakel, inklusive att få en pizza att växa. Det visade sig att Vatikanen konstaterade just det miraklet som falskt. Tumnagel
38.0°
0
Rykte Total War: Star Wars sägs vara på gång Ja, det hade ju kunnat funka Det verkar som att Creative Assembly håller på att utveckla ett nytt Total War-spel men då med Stjärnornas krig-tema. Varken Creative Assembly eller SEGA har kommenterat dessa rykten, så det återstår väl att se om det här blir verklighet eller ej. Ett Total War: Star Wars är något som flertalet fans har suktat efter, så man ska nog inte bli alltför förvånad om spelet dyker upp på någon av sommarens spelmässor. Tumnagel
40.6°
0
Raderade bilder dyker upp igen på iOS Efter 17.5-uppdateringen I veckan dök det upp ett antal rapporter om att Apples senaste iOS-uppdatering har orsakat att gamla, raderade bilder och ljudmeddelanden dyker upp på användares enheter igen. Flertalet rapporter från användare världen över har dykt upp lite här och var, dock har Apple inte kommenterat rapporterna ännu. Bland annat skrev en användare på Reddit att bilder från 2010 fortsatte att dyka upp på iCloud trots att de raderats flera gånger. Om det är en bugg eller ett missförstånd från användarnas sida är för tillfället oklart. Det är även oklart om problemet ligger på själva telefonen eller om det är något knas med iCloud. Tumnagel
34.5°
0
En trailer för Dead Cells-serien Foux du Fafa En ny trailer för den animerade serien Dead Cells: Immortalis har släppts. Serien produceras av Bobbypills, samma studio som gjorde spelets animerade trailers. Den kommer först att släppas på franska med engelska undertexter, innan en engelsk version lanseras senare under året. Den franska varianten av serien är tänkt att släppas den 19 juni, och det är för tillfället oklart om eller vilken tjänst som plockar upp den här. Tumnagel
37.4°
0
Tesla tar bort Steam-stödet Dock endast för nya ägare Tesla meddelade i veckan att nya fordon av Model S och Model X inte kommer att ha tillgång till Steam-spel i sina elbilar. Tesla-ägare har kunnat komma åt sina Steam-spel i bilarna sedan slutet av 2022, men nya ägare kommer inte längre kunna göra det. Det verkar dock som att nuvarande ägare av dessa bilar inte kommer att påverkas av förändringen. Varför denna funktion nu försvinner är oklart, men det spekuleras att orsakerna inkluderar låg användning, dålig spelupplevelse och hög batteriförbrukning. All annan form av underhållnings- och appfunktioner är oförändrade. Tumnagel
35.7°
0
Cillian Murphy spelar Jim i 28 Years Later Gott I veckan bekräftades det till slut att Cillian Murphy inte bara kommer agera exekutiv producent för den kommande filmen 28 Years Later, utan att han även kommer vara med som skådespelare i den. Han kommer reprisera sin roll som Jim från den första filmen vilket ju låter lovande. Det innebär att han kommer göra Jodie Comer, Ralph Fiennes och Aaron Taylor-Johnson sällskap i filmen som har premiär den 20 juni 2025. Tumnagel
45.1°
0
Stridsvagnar i Ukrainakriget Öst möter väst Här har vi ett intressant klipp från Insider där man pratar om de olika stridsvagnarna som just nu skjuter på varandra på Ukrainas slagfält. På Ukrainas sida kan man hitta flera moderna västerländska stridsvagnar som försvarar landet mot flertalet äldre beprövade sovjetiska modeller. Tumnagel
38.3°
0
Norrlandsfiskare vädjar till Landsbygdsministern "Fisken är borta" Fiskaren Dennis Bergman vädjar till Landsbygdsminister Peter Kullgren om att agera mot den kritiska situationen för strömmingen och det svenska kustfisket. Enligt honom har hela ekosystemet kollapsat längs Norrlandskusten. Han säger till SVT att det inte finns någon strömming, ingen gädda, siken är borta och att fiskmåsarna nu försvinner. Han får medhåll från det Internationella havsforskningsrådet (ICES) som konstaterar att mängden könsmogen strömming i Östersjön aldrig varit så låg som nu sedan man började mäta 1974. Enligt Dennis är det den storskaliga trålningen efter strömming för fiskmjöl som är orsaken till kollapsen. – Förr kunde vi få mellan ett halvt och ett ton strömming, men nu får vi bara femton till tjugo kilo. EU-kommissionen föreslog ett fiskestopp i höstas, men det stoppades och då drev den svenska regeringen istället igenom lägre fiskekvoter i Östersjön, vilket de menar skulle gynna småskaligt fiske. Dennis säger dock till SVT att han tycker att det pratas mycket men att inget händer. Därav vädjar han nu till Landsbygdsministern för att vända trenden. Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) menar i sin tur att regeringen är på rätt väg och lyfter fram att de har förhandlat fram minskade kvoter med 70 procent i EU. Han nämner även att havsmiljön samt predatorer som säl är stora problem för strömmingen, och att de gör framsteg på alla de områdena. Christian Tsangarides, fiskexpert på organisationen Low Impact Fishers, menar att situationen kan förbättras. Han pekar på Rigabukten där Lettland och Estland samarbetar för att rädda fisken eftersom politikerna där har bestämt sig för att rädda fisken i bukten. Tumnagel
22.9°
0